De AI-chat als zoekmachine – optimaliseer je website met de Tiplijst SEO voor AI

AI-tools zoals Gemini, ChatGPT en Copilot worden steeds populairder. Wie informatie zoekt over wat voor onderwerp dan ook, kan op een natuurlijke manier vragen stellen, uitgebreide antwoorden ontvangen en doorvragen in een eenvoudige chatomgeving. De AI-modellen zijn getraind met grote hoeveelheden informatie uit een diversiteit aan bronnen, waaronder boeken, wetenschappelijke artikelen en websites. De vraag voor websitebeheerders en SEO-specialisten is: hoe zorgen we dat de AI-assistenten hun antwoorden van onze websites halen? We zochten het uit en kwamen, met Gemini aan onze zijde, tot deze Tiplijst SEO voor AI. 

Waarom zoeken we steeds meer met AI-assistenten?

Net als traditionele zoekmachines zijn AI-chats als Gemini, ChatGPT en Copilot gratis te gebruiken. Optioneel kun je met betaalde accounts toegang krijgen tot upgrades en features. Deze ‘Large Language Models’ zijn in staat om natuurlijke taal te ‘begrijpen’ en uitgebreide antwoorden te formuleren. Losse woorden, volle zinnen, lappen tekst; met de juiste prompts weten ze er raad mee. De gebruiker kan op de gegeven antwoorden doorvragen, als in een conversatie met een specialist. 

In deze blogpost gaat het dus vooral om de ‘AI-chat als zoekmachine’. Daarnaast kunnen de AI-tools allerlei taken uitvoeren, waaronder het uitwerken van je onsamenhangende aantekeningen of het schrijven van SEO-teksten. Maar, en dan komen we op het volgende punt: we willen wel graag in de bronnenlijst met een link.

Waarom zouden we ‘SEO voor AI’ doen?

Op het moment van schrijven gaat de gemiddelde AI-chattool nogal losjes om met auteursrechten en bronvermeldingen. Wanneer bijvoorbeeld iemand met ChatGPT een artikel over zonwering voor bedrijven laat genereren, dan zal de AI-copywriter er niet bij vermelden dat de informatie grotendeels van jouw website afkomstig is. Gemini vermeldt soms bronnen, die soms aanklikbaar zijn. Beste van de klas op dit gebied is Copilot (Bing Chat), die in mijn ervaring vrijwel altijd een bronnenlijst met klikbare URL’s genereert.

Daarom vroeg ik aan Google Gemini: Waarom zouden we ‘SEO voor AI’ doen, als de beloning slechts is dat we soms in een bronnenlijst worden opgenomen?


Gemini: “

Je hebt gelijk dat veel AI-chattools op dit moment nogal slordig omgaan met auteursrechten en bronvermeldingen. Dit kan frustrerend zijn voor websitebeheerders die waardevolle content creëren, en het kan leiden tot plagiaat en misleiding van gebruikers.

Toch zijn er verschillende redenen waarom SEO voor AI nog steeds belangrijk is:

1. Verhoogde vindbaarheid:

Gebruikers kunnen antwoorden ‘liken’: Wanneer gebruikers antwoorden op AI-gebaseerde vragen ‘liken’, kan dit de autoriteit van je website op het onderwerp versterken. Dit kan leiden tot meer organisch verkeer, aangezien zoekmachines websites met een hoge autoriteit hoger ranken.

Toekomstige ontwikkelingen: Je hebt gelijk dat er sprake is van een positieve trend. Steeds meer AI-chats, zoals Copilot van Bing, besteden meer aandacht aan het correct vermelden van bronnen. Dit kan in de toekomst resulteren in meer vindbaarheid voor jouw website.

Integratie met zoekmachines: Zoals je al aangaf integreren ‘gebruikelijke’ zoekmachines zoals Google steeds meer AI in hun werking. Dit betekent dat je website vindbaar kan worden via AI-gebaseerde zoekresultaten, zelfs als deze niet direct afkomstig zijn van een AI-chattool.

2. Merkbekendheid:

Naamsbekendheid: Zelfs als je website niet altijd expliciet in de bronvermelding wordt genoemd, kan vermelding in AI-chat antwoorden nog steeds je merkbekendheid vergroten. Gebruikers die je content lezen, zullen je website en merk associëren met de informatie die ze nuttig vinden.

Thought leadership: Door waardevolle content te creëren die door AI-chattools wordt opgepikt, kun je je positioneren als een thought leader in jouw vakgebied. Dit kan leiden tot meer autoriteit en vertrouwen in je merk.

3. Klanttevredenheid:

Voldoen aan de behoeften van gebruikers: Gebruikers van AI-chattools zijn op zoek naar betrouwbare en accurate informatie. Door je website te optimaliseren voor AI, zorg je ervoor dat jouw content vindbaar is voor deze gebruikers en dat ze de informatie kunnen vinden die ze nodig hebben.

Verbeterde klantervaring: Door waardevolle content te bieden via AI-chattools, kun je de klantervaring verbeteren en de tevredenheid met jouw merk verhogen.

Conclusie:

Hoewel het waar is dat AI-chattools nog niet altijd perfect omgaan met auteursrechten en bronvermeldingen, zijn er verschillende redenen waarom SEO voor AI nog steeds belangrijk is. Door je website te optimaliseren voor AI, kun je je vindbaarheid, merkbekendheid en klanttevredenheid verhogen. Bovendien is het belangrijk om te benadrukken dat de ontwikkelingen op het gebied van AI-chats snel gaan en dat de kans groot is dat bronvermelding in de toekomst accurater zal worden.


10 tips voor SEO in het AI-tijdperk

Met behulp van geavanceerde AI-technologieën zoals Google Gemini en Copilot, en verfijnd door menselijke expertise, presenteren we 10 concrete tips om jouw website te optimaliseren voor vindbaarheid in het AI-tijdperk.

Veel van deze tips kun je herkennen als tip voor zoekmachine-optimalisatie. Er zijn dan ook sterke overeenkomsten in de manier waarop AI-chatbots en traditionele zoekmachines informatiebronnen kiezen. Ze streven ernaar om gebruikers nuttige en relevante informatie te bieden. Deze algoritmen analyseren grote datasets aan tekst/content en gebruiken machine learning-algoritmen om te bepalen welke informatie(bron) relevant is voor een bepaalde zoekopdracht.

Mocht je denken: wanneer is dan dat ‘AI-tijdperk’? Dit tijdperk is al begonnen! Begin dus nu met SEO voor AI.

 1. Gebruik natuurlijke taal: Het is essentieel om natuurlijke taal te gebruiken in je websitecontent en titels. Gebruik de woorden en zinswendingen die mensen daadwerkelijk gebruiken wanneer ze informatie zoeken op AI-chatbots. Dit helpt de chatbots om je content beter te begrijpen en relevante antwoorden te genereren.
 2. Maak uitgebreide en informatieve content: AI-chatbots geven de voorkeur aan diepgaande en informatieve content. Zorg ervoor dat je website gedetailleerde informatie bevat over je producten of diensten. Hoe meer waardevolle informatie je biedt, hoe beter de chatbots je website zullen waarderen.
 3. Houd je website up-to-date: Regelmatige updates van je website zijn cruciaal. Zorg ervoor dat je content actueel blijft en pas deze aan op basis van veranderingen in je bedrijf, producten of diensten.
 4. Structureer je content op een logische manier: Gebruik headings, subheadings en bullet points om je content te structureren. Dit maakt het voor AI-chatbots gemakkelijker om je content te begrijpen en te indexeren.
 5. Gebruik relevante keywords: Het is belangrijk om relevante keywords in je content, titels en meta-descriptions te gebruiken. Let op: vermijd keyword stuffing, want dat kan juist negatieve gevolgen hebben voor je ranking.
 6. Maak gebruik van structured data: Structured data kan AI-chatbots helpen om je website beter te begrijpen en je content correct te indexeren. Door schema.org-markeringen toe te voegen, kun je specifieke informatie over je website verstrekken, zoals de auteur van een artikel of de datum van publicatie.
 7. Bouw backlinks op: Kwalitatieve backlinks kunnen de autoriteit van je website vergroten. Dit verhoogt de kans dat je website wordt opgenomen in de zoekresultaten van AI-chatbots. Zorg ervoor dat je natuurlijke en relevante backlinks verkrijgt.
 8. Optimaliseer je website voor mobiel: Steeds meer mensen gebruiken hun mobiele apparaten om te zoeken met AI-chatbots. Zorg ervoor dat je website goed werkt op alle apparaten, inclusief smartphones en tablets.
 9. Volg de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van AI en SEO: Het veld van AI en SEO evolueert voortdurend. Bij B&S Media zorgen we daarom dat we altijd op de hoogte zijn van de nieuwste trends en ontwikkelingen, om de SEO-strategieën voor onze klanten up-to-date te houden.
 10. Test en experimenteer: De beste manier om te ontdekken wat werkt voor jouw website is door te testen en te experimenteren. Probeer verschillende SEO-tactieken uit en meet de resultaten. Pas je strategie aan op basis van wat het beste werkt voor jouw specifieke situatie.

Door deze tips te volgen, kun je ervoor zorgen dat je website vindbaar is in het AI-tijdperk.

Vragen / hulp nodig?

De marketingadviseurs van B&S Media Internetmarketing

Spreek een marketingadviseur

Spreek gratis en vrijblijvend een marketingadviseur van B&S Media Internetmarketing

Geen enkele update van B&S Media meer missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.