Veelgestelde vragen over de migratie naar HTTPS

Regelmatig krijgen wij vragen over de migratie van HTTP naar HTTPS. Deze migratie kan namelijk niet zomaar worden doorgevoerd. U zult met verschillende zaken rekening moeten houden. Hieronder vindt u een overzicht van de veelgestelde vragen rondom HTTPS:

Moet ik een wijziging doorgeven in Google Search Console?

Het is niet nodig om een adreswijziging door te geven als u van HTTP naar HTTPS gaat. Het is wel aan te raden om de HTTPS versie van uw website toe te voegen in Google Search Console. Zo kunt u het overzicht van de zoekopdrachten met het bijbehorende aantal klikken, vertoningen, CTR’s en posities zien.

Hoe kan ik de migratie testen?

Gebruik 302 redirects en canonicals naar de HTTP versie om HTTPS te testen. Zo zorgt u ervoor dat u kunt testen met HTTPS, maar dat Google de nieuwe URL’s nog niet indexeert. De canonical garandeert overigens niet dat de HTTP versie geïndexeerd blijft/wordt. Het is echter wel een sterk signaal voor Google. Blokkeer de URL’s niet via uw robots.txt bestand!

Wat moet ik doen na de test?

Hebt u de overgang naar HTTPS getest en werkt alles naar behoren? Dan kunt u alles overzetten naar HTTPS. Maak hierbij gebruik van 301 redirects van HTTP naar HTTPS en maak canonicals aan van de HTTPS pagina naar de eigen pagina. Maak ook een nieuw sitemap.xml bestand aan met de HTTPS URL’s en dien deze in Google Search Console in. Op deze manier kunt u de linkwaarde van de HTTP versie van de pagina’s doorsturen naar de nieuwe, HTTPS URL’s.

Moet ik iets doen met mijn robots.txt bestand?

De HTTPS versie van uw website maakt gebruik van het robots.txt bestand van uw HTTPS versie. U kunt het beste even bekijken of u dit bestand kunt benaderen en of er geen belangrijke URL’s worden geblokkeerd. Ook is het belangrijk dat de HTTP versie van het robots.txt bestand de HTTP URL’s niet blokkeert.

Kan ik ook een gedeelte van mijn site migreren naar HTTPS?

Op zich is het geen probleem om slechts een gedeelte van uw site te migreren naar HTTPS. Wij adviseren echter om uw hele site op HTTPS te laten draaien, aangezien Google volledig goed beveiligde websites aanmoedigt.

Verlies ik mijn SEO posities en linkwaarde door de migratie?

De kans is groot dat u uw SEO posities niet zult verliezen door de migratie, mits u de URL’s goed redirect met een 301. Door de 301 redirects zal de linkwaarde van de oude URL’s ook worden doorgestuurd.

Hoe lang duurt het voordat Google HTTPS URL’s indexeert?

Dit verschilt per website. In het algemeen worden websites met een hogere (link)waarde vaker bezocht door de Google bot, maar dit is niet altijd het geval. Bij grote websites met veel pagina’s kan het ook even duren voordat alle URL’s met HTTPS worden geïndexeerd, in plaats van de HTTP pagina’s.

Geen enkele update van B&S Media meer missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.