Interesse in complottheorieën enorm gestegen [onderzoek]

Het afgelopen jaar is de interesse in complottheorieën toegenomen. Uit onderzoek van internetmarketing bureau B&S Media Internetmarketing blijkt dat Nederlanders via de zoekmachine Google steeds vaker zoeken naar complottheorieën.

Onze bevindingen

De belangrijkste bevindingen uit het onderzoek zijn:

194% vaker gezocht op het woord ‘complottheorie’

Er is een hoop meer interesse is in complottheorieën.

Afgaande op de data vanuit Google is vast te stellen dat het aantal complot-gerelateerde zoekopdrachten bijna is verdrievoudigd van 20.800 jaarlijkse zoekopdrachten naar 61.200 jaarlijkse zoekopdrachten.

Vooral de laatste maanden van 2020 springen eruit. Waar het gemiddelde van 2020 uitkomt op 5.100 maandelijkse zoekopdrachten, daar werd respectievelijk in oktober 12.100, november 8.100 en december 6.600 keer het woord ‘complottheorie’ ingetypt in Google. Ter illustratie: in oktober 2019 werd er 1.900 keer gezocht naar dit zoekwoord. Vergeleken met een jaar daarvoor, is het zoekvolume in oktober 2020 dus met 636% toegenomen.

Zoekvolume complottheorie

Opvallende pieken in zoekvolume

Op basis van de data uit Google Trends, vallen twee pieken in het zoekvolume op.

De eerste piek vond plaats in week 12. In deze week ging Nederland zijn eerste officiële lockdown in en werden er beperkende maatregelen aangekondigd. Deze piek valt samen met het hoogste aantal zoekopdrachten naar ‘corona complot’ dat in 2020 is gedaan.

Ook in week 43 vond er een piek in zoekvolume plaats. Deze piek kan eventueel verklaard worden door het tv-programma ‘Zondag met Lubach’. Op 18 oktober besteedde Arjen Lubach in zijn programma namelijk aandacht aan een item over complottheorieën. Gebaseerd op de data uit Google Trends, kunnen we concluderen dat de zoekterm ‘arjen lubach’ ook het meest is ingevoerd in dezelfde week. Met 1.972.000 kijkers kan de uitzending wellicht hebben geleid tot een forse toename in het aantal zoekopdrachten naar complottheorieën.

Zoekvolume complottheorie

2.700% vaker gezocht op de term ‘vaccin complot’

De data wijst daarnaast uit dat er meer zoekopdrachten zijn uitgevoerd naar termen die gelinkt kunnen worden aan twijfels aan vaccinaties.

Waar in 2017 nog 10 keer per jaar werd gezocht op de term ‘vaccin complot’, daar heeft de term in 2020 een flinke vlucht genomen. In 2020 is er namelijk 270 keer gezocht op deze term. Dat is een toename van 2.700%.

Steeds meer mensen zoeken op Google naar 'vaccin complot'

Opvallend is ook dat de data uitwijst dat de term ‘chip vaccinatie’ pas in 2020 aan populariteit heeft gewonnen. De piek voor deze zoekterm vond plaats in april 2020, toen de term 110 keer in een maand werd ingevoerd. In totaal is er het afgelopen jaar 430 keer gezocht op ‘chip vaccinatie’.

De zoekterm 'chip vaccinatie' wordt sinds 2020 gebruikt

Ook is de zoekinteresse in de de term ‘vaccin autisme’ toegenomen met 77% van 440 zoekopdrachten in 2019 naar 780 zoekopdrachten in 2020. De piek voor deze zoekopdracht vond plaats in december 2020, toen er in totaal 140 keer is gezocht op dit zoekwoord.

De zoekterm 'vaccin autisme' wordt steeds vaker ingevoerd op Google

Wereldwijde trend

Overigens toont de data uit Google Trends dat de interesse voor complottheorieën zich niet beperkt tot Nederland. Over een periode van vijf jaar, valt op dat er wereldwijd een enorme piek in zoekinteresse is te zien vanaf maart 2020.

Complottheorieën het populairst in de Verenigde Staten

Volgens de data uit Google Trends scoort Nederland een 17e plaats als het gaat om interesse in complottheorieën. De inwoners van de volgende landen zoeken het meest op complot-gerelateerde termen:

  1. Verenigde Staten
  2. Australië
  3. Noorwegen
  4. Ierland
  5. Canada

Bron: Google Ads Zoekwoordplanner en Google Trends

Geen enkele update van B&S Media meer missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.