Nieuwe btw-regels in de EU: de meestgestelde vragen

Sinds 1 juli 2021 gelden er in de EU nieuwe btw-regels voor e-commerce. Verkoop je via een webshop aan buitenlandse consumenten binnen de EU, dan zijn deze regels ook op jouw business van toepassing. In dit artikel zetten we de meestgestelde vragen over de nieuwe btw-regels, die we bij B&S Media Internetmarketing van onze klanten binnenkrijgen, op een rij. We hebben de vragen en antwoorden zo algemeen mogelijk verwoord, zodat je hiermee hopelijk ook jouw prangende vragen kunt beantwoorden.

De veranderingen in het kort

Het basisprincipe voor btw-afdracht in de EU was en blijft, dat je btw-plichtig bent in het land waaraan je de goederen levert. Verkoop je via je webshop iets aan een Belgische consument, dan draag je het in België geldende btw-percentage af aan de Belgische staat. Dit principe blijft onveranderd. Wat er wel verandert, zijn de randvoorwaarden voor deze btw-plicht en de manier waarop je deze kunt afdragen. Voorheen gold er bijvoorbeeld een drempelbedrag per product. Bleef je daaronder, dan kon je gewoon in Nederland Nederlandse btw afdragen. Pas als je daarboven kwam, moest je de btw afdragen in en aan het land waarin je aan de consument levert. Tegenwoordig geldt er een drempelbedrag voor de gehele jaaromzet, die je met alle buitenlandse leveringen binnen de EU samen behaalt. Hoe dat precies zit, wordt hieronder duidelijk.

Gelden de nieuwe btw-regels ook voor mij?

Verkoop en lever je via een webshop fysieke of digitale producten aan buitenlandse consumenten binnen de EU? Dan is het antwoord: ja. Lees je dus goed in om optimaal voorbereid te zijn. Ook als je met drop shipping werkt, heb je met deze regeling te maken. Last, but not least: run je een platform à la Marktplaats, waar consumenten onderling goederen en diensten verkopen? Dan kan het zijn dat jij als facilitator btw-plichtig bent. Verderop leggen we dit uit.

Hoe zit dat met die drempelbedragen?

Er geldt géén drempelbedrag per product meer. In plaats daarvan moet je nu je jaaromzet in de gaten houden. Splits in je rapportage je omzet in afzetgebied, zodat je op elk moment kunt kijken hoe de omzet in andere EU-landen ervoor staat. Blijft dit gezamenlijk onder de €10.000,- per jaar, dan kun je het Nederlandse btw-tarief in Nederland blijven afdragen. Voor elke euro omzet daarboven, betaal je btw aan het EU-land van aankomst van de producten.

Ik run een platform, maar verkoop zelf niets. Hoe zit dat?

In principe is de leverende partij, waaraan de consument betaalt, btw-plichtig in het land van levering. Aangezien een platform, bijvoorbeeld een online marktplaats, zich niet in de fulfillment en betaling mengt, blijft deze wat btw betreft buiten schot. Wanneer je als platform een actievere rol speelt, dan kan het zijn dat je verantwoordelijk wordt voor de btw-afdracht. Dat kan bijvoorbeeld met een betalingsmodule voor gebruikers van je platform, of een pakketdienst die je als extra service aanbiedt. Dit geldt alleen voor zendingen onder de €150,-. Om zeker te weten of je met jouw platform BTW-plichtig bent in andere EU-landen, adviseren we je hierover persoonlijk advies op te vragen bij de KVK of je belastingadviseur.

Ik verkoop goederen van buiten de EU aan klanten. Wie is dan btw-plichtig?

Eerst even een kanttekening: invoer-btw en invoerrechten bestaan naast elkaar. Zendingen van onder de €150,- blijven vrijgesteld van invoerrechten. Het zijn de regels voor invoer-btw die veranderen. De btw-vrijstelling voor zendingen onder de 23 euro vervalt per 1 juli. Verkoop je goederen van buiten de EU aan klanten binnen de EU, dan ben je btw-plichtig in het land van aankomst van de goederen. Stel: je verkoopt een set sombrero’s voor 21 euro rechtstreeks uit Mexico via je webshop aan een Duitse aficionado. Je bent nu het Duitse btw-percentage over die 21 euro verschuldigd aan de Duitse staat. ¡Ay, caramba!

Moet ik nog steeds in elk land een account bij de belastingdienst aanvragen?

Deze vraag kunnen we beantwoorden met een positief gestemde ‘nee’. Je hoeft je niet meer in het EU-land van de koper te registreren om btw-aangifte te doen. De Nederlandse Belastingdienst heeft daarvoor het OSS-platform (One-Stop-Shop) gelanceerd. Je kunt de btw-aangifte voor alle andere EU-landen nu binnen één portal regelen. 

Kan ik niet gewoon het oude systeem aanhouden?

Ja hoor, dat kan. Het is niet verplicht om van OSS gebruik te maken. Als je wilt, kun je in elk EU-land waarin je levert een account aanmaken bij de betreffende belastingdienst en daar de btw-aangifte doen. Het nieuwe systeem van drempelwaarden geldt echter hoe dan ook.

Waar vind ik meer informatie over de nieuwe btw-regels?

De Kamer van Koophandel heeft de nieuwe btw-regels voor e-commerce in de EU samengevat in dit artikel. Ook zul je bij de Belastingdienst of je belastingadviseur terecht kunnen voor meer informatie.

Hoe maak ik mijn webshop klaar voor de nieuwe btw-regels?

Veel van onze klanten, waarvoor wij de website met webshop bouwen en onderhouden, hebben te maken met de nieuwe btw-regels. Zodoende hebben we goed op een rij, wat er moet gebeuren om je webshop btw-klaar te maken. Voor de webshopklant is het belangrijk, dat altijd het juiste bedrag inclusief btw wordt getoond. Voor jezelf is het belangrijk, dat je webshop en klantsysteem goed op elkaar afgestemd zijn. Je wilt uiteindelijk goed kunnen zien voor welk bedrag je aan elk EU-land hebt geleverd en wat het totaalbedrag daarvan is.

Hulp of advies nodig?

Heb je hulp of advies nodig bij het btw-klaar maken van je webshop of platform? Neem gerust contact met ons op via 038 205 5487 of per e-mail: info@bsmedia.nl.

Neem contact op

Geen enkele update van B&S Media meer missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.