Wat is een alt attribuut?

Wanneer wij in een krant een foto zien, dan herkennen we meteen wat daarop te zien is. Zien we online een foto, dan geldt daarvoor hetzelfde. We kunnen visuele content onderscheiden van tekstuele en zijn bovendien in staat een visuele weergave van de werkelijkheid (wat een foto is) te terug te vertalen naar die werkelijkheid. Dat hebben we danken aan ons zintuiglijke vermogen om te zien. Mensen met een visuele handicap bijvoorbeeld kunnen niet zien wat op een foto staat. En hetzelfde geldt voor zoekmachines; ook deze hebben geen vermogen om beelden te duiden. Daarvoor is er het alt-attribuut ontwikkeld.

Alt-tags dragen bij aan je online vindbaarheid

Het alt-attribuut, ook wel alt-tag genoemd, is een stukje html-code dat meegegeven kan worden aan afbeeldingen. Hiermee kunnen zoekmachines zoals Google als het ware afbeeldingen lezen. Een afbeelding met alt-attribuut ziet er in html bijvoorbeeld als volgt uit: <img src=”afbeelding.jpg” alt=”Vakantiehuis Kampen” />. Met de alt-tag geef je aan zoekmachines dus aan dat er op de betreffende afbeelding wat jou betreft een vakantiehuis in Kampen te zien is. In Google Afbeeldingen worden afbeeldingen onder meer op basis van deze alt-tags weergegeven.

Verwerk belangrijke zoekwoorden in de alt-tags

Voor je online vindbaarheid is het gebruik van afbeeldingen met zoekwoorden als alt-attributen aan te bevelen. De zoekmachine neemt dit namelijk mee om te bepalen waarover de pagina gaat. En met het oog op je zoekwoorddichtheid is het voor SEO gunstig om je belangrijkste zoekwoorden in de alt-teksten te laten terugkomen.

Verschil met de title-tag

Naast de alt-tag is het ook mogelijk om een title-tag mee te geven aan een afbeelding (title=”voorbeeld”). Deze telt echter niet mee voor je online vindbaarheid. Het attribuut zorgt er enkel voor dat er een titel wordt getoond wanneer je met je muis op de afbeelding gaat staan. Wanneer een afbeelding niet geladen kan worden kan dit bijvoorbeeld handig zijn. Voor Google maakt het niet uit of een afbeelding wel of geen title-attribuut heeft.

Meer informatie

Benieuwd hoe je een alt-attribuut aan afbeeldingen toevoegt? Of wil je meer informatie over het gebruik van alt-tags? Neem dan contact op met één van onze specialisten. Wij helpen je graag verder!

Neem contact op

Geen enkele update van B&S Media meer missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.