Wat is een favicon?

Een favicon is een afkorting voor “favorite icon” en is een klein pictogram of symbool dat wordt gebruikt om een website te identificeren. Dit icoontje wordt doorgaans weergegeven in de adresbalk van een webbrowser, naast de titel van de webpagina, en ook in de lijst met bladwijzers of favorieten van een browser. Ook in de zoekresultaten van bijvoorbeeld Google verschijnen ze tegenwoordig bij een zoekresultaat.

Wat is een favicon?

Kenmerken van favicons

Het favicon-formaat is meestal een klein 16×16 pixel PNG-bestand, hoewel het ook andere formaten zoals ICO en GIF kan zijn. Het wordt meestal opgeslagen in de root directory van de website, met de naam “favicon.ico”, zodat de browser het automatisch kan detecteren wanneer een bezoeker de website opent.

Het belang van favicons

Favicons helpen bij de branding en herkenbaarheid van een website, omdat ze een visueel symbool bieden dat de gebruiker snel associeert met die specifieke site. Ze zijn ook handig omdat ze de gebruiker helpen bij het identificeren van tabbladen in een browser wanneer er meerdere tabbladen open zijn.

Versterking van branding en gebruikerservaring

Het toevoegen van een favicon aan een website is een kleine, maar effectieve stap in het versterken van de branding en het verbeteren van de gebruikerservaring. Door een herkenbaar favicon te gebruiken, kunnen gebruikers de website gemakkelijker identificeren en navigeren, wat bijdraagt aan een positieve indruk en betere gebruikersinteractie.

Lees ook eens onze blog: ‘Maak je bedrijf zichtbaar met een favicon’