Crawlfouten verwijzen naar problemen die optreden wanneer zoekmachines, zoals Google, proberen de inhoud van een website te doorzoeken of te “crawlen” om deze in hun index op te nemen. Wanneer zoekmachinebots of spiders de website proberen te verkennen, kunnen ze op verschillende obstakels stuiten die hen hinderen bepaalde pagina’s of inhoud te bereiken. Deze obstakels worden crawlfouten genoemd.
Soorten crawlfouten
Er zijn verschillende soorten crawlfouten, waaronder:
1. 404-fouten (pagina niet gevonden)
Een 404 treedt op wanneer een zoekmachine een pagina probeert te bezoeken die niet langer bestaat of waarvan de URL is gewijzigd zonder een juiste omleiding (redirect) in te stellen.
2. Serverfouten (5xx-fouten)
Serverfouten kunnen ontstaan wanneer de webserver problemen heeft en de inhoud niet correct kan laden. Dit kan worden veroorzaakt door serveroverbelasting, time-outs of andere technische problemen.
3. Geblokkeerde pagina’s
Als de website-eigenaar bepaalde pagina’s via het robots.txt-bestand of een no-index tag heeft geblokkeerd, kan dit ertoe leiden dat zoekmachines deze pagina’s niet crawlen.
4. Problemen met omleidingen
Als er omleidingen (redirects) worden gebruikt, moeten deze correct worden ingesteld. Als zoekmachines problemen hebben om pagina’s te bereiken via de omleidingen, kan dit crawlfouten veroorzaken.
5. Timeout-fouten
Dit gebeurt wanneer een webpagina te lang duurt om te laden, wat de crawler kan verhinderen de volledige inhoud te verkennen.
Waarom crawlfouten oplossen?
Crawlfouten zijn van invloed op de zichtbaarheid van een website in zoekresultaten, omdat zoekmachines mogelijk niet alle relevante pagina’s indexeren als ze problemen ondervinden bij het crawlen. Het is dus belangrijk voor websitebeheerders om crawlfouten op te sporen en op te lossen om ervoor te zorgen dat hun site goed wordt geïndexeerd en weergegeven in zoekmachines. Dit kan worden gedaan door regelmatig Google Search Console of andere SEO-tools te raadplegen om mogelijke crawlfouten te identificeren en te verhelpen.