Wat is een 404?

Wanneer we het hebben over een 404, dan bedoelen we de beruchte Error 404-melding die je krijgt wanneer de pagina die je wilt bezoeken op een website niet (meer) blijkt te bestaan. 404 is de HTTP-statuscode die staat voor “niet gevonden”. Als website-eigenaar wil je dit zoveel mogelijk voorkomen. Dit soort meldingen schrikt bezoekers namelijk af en zorgt ervoor dat ze je website verlaten.

Hoe ontstaat een 404-error?

Er kunnen verschillende oorzaken ten grondslag liggen aan een 404-error. Soms ligt deze eenvoudigweg bij de bezoeker, die een typfoutje maakt bij het intikken van de URL. Maar meestal is het zo dat iemand op een link klikt die niet meer blijkt te bestaan, omdat de pagina is verwijderd of verhuisd naar een ander adres. Wanneer de bezoeker dan niet met behulp van een 301-redirect wordt doorverwezen naar een andere URL, belandt de bezoeker op een URL die niet meer werkt en stuit op een 404-pagina.

Hoe kun je anticiperen op een 404-melding?

Een pagina met een 404-error ziet er standaard behoorlijk kil uit. Om bezoekers tóch op je website te houden, kun je de 404-pagina optimaliseren. Een aantrekkelijke 404-pagina geeft aan dat er iets is misgegaan, maar dat de bezoeker op hulp kan rekenen. Bied hier de mogelijkheid om naar de homepage te gaan en tevens links naar de belangrijkste pagina’s op je website. Een contactformulier waarmee de bezoeker meteen contact kan opnemen is ook een uitstekend idee.

Wat je in ieder geval niet moet doen is 404-errors automatisch doorlinken naar de homepage. Dit gebeurt nog regelmatig en lijkt een eenvoudige en snelle oplossing om 404-errors te voorkomen. Echter, de bezoeker verwacht op een specifieke pagina te belanden en zal niet begrijpen waarom hij dan ineens op de homepage belandt? Waar is die landingspagina nou gebleven? Kortom: een automatische doorverwijzing veroorzaakt doorgaans meer verwarring dan een 404-error.

Meer informatie

Wil je meer weten over de 404-pagina en hoe je deze het beste kunt optimaliseren? Neem dan vrijblijvend contact op met één van onze specialisten. Zij helpen je graag verder!

Neem contact op

Geen enkele update van B&S Media meer missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.