Gratis SEO tools die inzicht geven in uw website

Wilt u zelf aan de slag gaan met SEO? Dan mogen een aantal SEO-tools zeker niet ontbreken op uw computer of browser. De tools geven u namelijk allerlei handige inzichten in uw eigen website, maar ook in de website van de concurrent! Daarnaast kunnen deze tools u veel tijd besparen. B&S Media heeft voor u een aantal handige gratis SEO tools op een rijtje gezet. Het is geen hele lange lijst, maar wel tools die we zelf hebben getest en als onmisbaar beschouwen.

De browser

Allereerst is de keuze voor een browser van belang. Met een browser als bijvoorbeeld Google Chrome maakt u het zichzelf al een stuk gemakkelijker om inzicht te krijgen in de SEO-kant van websites. Chrome heeft namelijk allerlei extensies die u kunt downloaden en toevoegen aan uw browser. Binnen een muisklik kunt u dan uw eigen website en de website van andere door SEO-ogen bekijken. Verder in deze blog komen we daar op terug.

Google Analytics en Google Webmaster Tools

SEO draait om inzicht in uw website. Maar hoe krijgt u dat inzicht zonder de twee belangrijkste monitoringsprogramma’s van Google zelf? Deze programma’s kunt u redelijk simpel zelf ‘installeren’ door een stukje code in de broncode van uw website te zetten. Met behulp van Analytics krijgt u inzicht in allerlei websitestatistieken. Van het aantal bezoekers tot het apparaat waarop ze uw website bezoeken. Google Webmaster Tools geeft onder meer hele gerichte informatie over de zoekwoorden die mensen gebruiken om op uw website te komen, detecteert fouten aan uw website en toont een overzicht met verwijzende links naar uw website.

google webmaster tools

Keyword Planner

De Keyword Planner is een onderdeel van Google AdWords, maar kan ook voor SEO-doeleinden worden ingezet. Wilt u weten welke zoekwoorden er worden gebruikt? Dat kan door middel van deze tool. Er wordt door de tool een schatting van het maandelijkse zoekvolume gegeven, daarnaast wordt ook nog eens de concurrentie beoordeeld. Gaat u zoekwoordonderzoek voor uw website doen? Vergeet dan niet om deze tool te gebruiken.

MozBar

De absolute must als SEO-tool is de MozBar tool van Moz.com. Het is een tool die u kunt toevoegen aan uw browser. De tool geeft u direct een SEO-analyse van de website. Zo heeft Moz een eigen rankingsysteem (vergelijkbaar met de Pagerank van Google) die aangeeft wat de pagina-autoriteit en de domeinautoriteit van een website is. Deze ranking geeft een goede indicatie van hoe betrouwbaar websites zijn. De tool geeft ook direct weer hoe actief het bedrijf achter de website op social media is, hoe de meta data is ingericht, hoeveel externe verwijzende linkjes een website heeft , hoe de content is opgebouwd en meer. Een must-have tool dus!

mozbar

Pagespeed Insights

Wilt u de snelheid van uw website testen, zowel op een desktop als mobiel? Daarvoor heeft Google ‘Pagespeed Insights’ in het leven geroepen. Uw website zal beoordeeld worden met een score tussen 0 en 100. Trage websites scoren lager in Google. Als uw website een onvoldoende krijgt, kan dit dus uw SEO negatief beïnvloeden. Pagespeed Insights laat ook nog eens zien op welke manieren u uw website sneller kunt maken.

W3C Check (W3.org)

Websites moeten voldoen aan de standaarden van W3C (Word Wide Web Consortium). De W3C Tool geeft inzicht in de fouten van uw webpagina’s. Spoor de fouten op en los ze op. Dat zal uw SEO aanzienlijk ten goede komen.

Linkdiagnosis of Majestic backlink analyzer

De backlinks van uw website op een snelle en effectieve wijze analyseren? Linkdiagnosis is een tool die ook deeplinks, het linktype en de ankerteksten weergeven. Met deze tool krijgt u direct dus een handig overzicht in uw backlinkprofiel. Ook Majestic backlink analyzer is het aanraden waard om een goed inzicht te krijgen in uw backlinks.

Backlinks

Fat Joe

Fat Joe is een snelle tool waarmee u direct kunt zien wat de positie van een website op een bepaald zoekwoord. De tool kan worden geïnstalleerd als onderdeel van de browser. De tool is, in tegelstelling tot zijn naam, super licht en draait erg soepel. Een tool die niet mag ontbreken als u aan de slag gaat met SEO.

WOOrank

Direct inzicht in de Alexa ranking of de pagerank van uw website? Of wilt u direct het IP-adres van een website zien? Installeer dan de WOOrank extensie. Een zeer handige tool die u allerlei inzichten geeft in een website.

Gratis SEO tools

Dat zijn een heleboel gratis SEO tools op een rijtje. Uiteraard kan de lijst nog vele malen groter worden gemaakt. Maar we hebben hier voor u, in onze ogen, de beste gratis SEO tools op een rijtje gezet.

Wilt u meer weten over een bepaalde gratis SEO tool of wilt u een tool installeren? De SEO-specialisten van B&S Media helpen u graag!

Geen enkele update van B&S Media meer missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.