Maakt ChatGPT je online marketingbureau overbodig?

Met de introductie van ChatGPT voor het grote publiek is AI (Artificial Intelligence) de laatste maanden veel in het nieuws. Iedereen kan gebruik maken van deze AI-gedreven chatbot, van scholier tot online marketeer. Je stelt een vraag over wat voor onderwerp dan ook en terwijl je wacht verschijnt het antwoord op je beeldscherm. Puntsgewijs, als complete tekst, een stukje programmacode, alles kan. Inmiddels wordt de chatbot gebruikt in vele vakgebieden, het onderwijs en privé. Velen vragen zich af of ChatGPT of een andere AI-tool zijn of haar baan over zal nemen. In dit artikel kijken we, na een korte introductie, of ChatGPT jouw online marketingbureau overbodig maakt.

Navigeer direct naar:

Wat is ChatGPT?

ChatGPT is een chatbot van OpenAI, dat speciaal ontwikkeld is om door mensen gestelde vragen te kunnen beantwoorden. Afhankelijk van de prompt (vraagstelling/opdrachtomschrijving) geeft ChatGPT bijvoorbeeld overzichtelijke informatie, complete teksten, trendanalyses, marktvoorspellingen of programmeercode. De tool is al enige tijd in ontwikkeling en sinds afgelopen december is ‘ie wereldwijd voor iedereen beschikbaar als SaaS-applicatie (Software as a Service: een applicatie die online te gebruiken is en niet lokaal geïnstalleerd hoeft te worden). Sindsdien wordt er veel over gepraat en geschreven.

Hoe weet ChatGPT dat allemaal?

We kunnen nu uitgebreid uitleggen waar ChatGPT de kennis vandaan haalt. In plaats daarvan vroegen we het de chatbot zelf:

Hoe Weet Chatgpt Dat Allemaal BSMedia

Waar wordt ChatGPT (voor) gebruikt?

De kracht van ChatGPT is dat het door mensen ingegeven vragen kan interpreteren en een relatief menselijke tekst als antwoord genereert. Je kunt de chatbot van alles laten (re)produceren: een opstel voor school, officiële brieven, lijstjes met voor- en nadelen, tot en met complete artikelen en whitepapers over je onderwerp. Je kunt ‘creatieve’ teksten laten schrijven zoals gedichten of songteksten. ChatGPT kan voorspellingen doen op basis van omvangrijke datasets en trends uit het verleden. Daarnaast kent het zo’n beetje alle programmeertalen en kan het zodoende stukjes code of complete programma’s voor je schrijven. En zo zijn er nog ontelbaar meer mogelijkheden met ChatGPT, waaronder in ons vakgebied: online marketing.

Jouw teksten laten schrijven door ChatGPT?

Wow, dat is ook wat: ChatGPT kan dus complete teksten schrijven over wat voor onderwerp dan ook. Vanaf nu hoef je geen tekst meer zelf te schrijven en je hebt ook geen copywriter of tekstschrijver meer nodig. Tenminste, dat zou je nu kunnen denken. ChatGPT kent echter een aantal beperkingen waardoor het resultaat niet klakkeloos over te nemen is. Zeker niet wanneer je de teksten inzet voor de online marketing van je bedrijf.

Klopt het antwoord wel?

Om tot een antwoord op je vraag te komen, baseert ChatGPT zich op de vele bronnen die men het large language model gevoed heeft. Daarnaast gebruikt het feedback van gebruikers, die kunnen aangeven of een antwoord wel of niet klopt en daar notities aan toe kunnen voegen. Van al deze data en feedback maakt de AI een kansberekening om tot het best kloppende antwoord te komen. Je weet echter niet welke bronnen er precies zijn geraadpleegd (hoewel ChatGPT soms wel bronnen vermeldt) en gebruikers kunnen verkeerde feedback geven.

Ook kan de informatie verouderd zijn. De huidige versie van ChatGPT is getraind tot september 2021 en weet niets van wat er daarna is gebeurd.

Het antwoord is vaak zeer algemeen

Als je een (te) algemene vraag stelt, krijg je ook een algemeen antwoord. De tekst zal sterk lijken op teksten die je concurrenten gebruiken. 

Chatgpt Tekst Kozijnen BSMedia
Algemene vraag = algemeen antwoord. Zou jij deze tekst op je website plaatsen?

Je moet dus niet alleen weten wat je ChatGPT wilt vragen, maar ook hoe je het vraagt. Je moet de juiste parameters aan de prompt meegeven om een enigszins originele tekst te krijgen die bij je bedrijf past. Denk aan de tone of voice, het doel van de tekst en wat je wilt uitlichten. In onderstaand voorbeeld hebben we dat gedaan.

Chatgpt Tekst Kozijnen2 BSMedia
Verwerk specifieke randvoorwaarden in je vraagstelling om tot een enigszins passende tekst te komen.

AI-teksten zijn herkenbaar

Hoewel de teksten die ChatGPT genereert behoorlijk natuurlijk overkomen, zijn er diverse tools die ze kunnen herkennen als AI-tekst. Een van deze tools is AI Text Classifier, dat nota bene door OpenAI zelf is ontwikkeld. Je voert een tekst in van minimaal 1000 karakters en de tool vertelt je hoe waarschijnlijk het is dat het een door AI gegenereerde tekst is.

Chatgpt Detectie BSMedia
Bovenstaande tekst over houten kozijnen is mogelijk AI-gegenereerd.

Hmm … als er diverse tools zijn die AI-teksten kunnen herkennen, zou Google dit ook kunnen? En wat voor invloed heeft dit op jouw SEO (zoekmachineoptimalisatie)?

Wat vindt Google van ChatGPT?

Kan Google AI-gegenereerde teksten herkennen? En wat zijn de gevolgen wanneer dit gebeurt? Als je content produceert om je website hogerop in de zoekresultaten te krijgen, zijn dit belangrijke vragen. Het zou toch jammer zijn als je teksten je een Google penalty opleveren. Dan verschijn je niet meer, of veel lager, in de zoekresultaten en is al het harde werk dat je ChatGPT laat verrichten voor niets geweest.

Kan Google AI-teksten herkennen?

Hierover wordt veel gespeculeerd, maar een hard antwoord is er niet. Als er al publiek beschikbare tools zijn dit dit kunnen, dan mogen we ervan uitgaan dat Google hier nog geavanceerdere tools voor heeft. Het antwoord is dus: Google kan zeer waarschijnlijk AI-content herkennen.

Krijg je een penalty voor SEO-teksten van ChatGPT?

Voor Google gaat het er niet om of teksten wel of niet door mensen zijn geschreven. Het gaat erom dat de teksten voor mensen zijn geschreven. In het vorige hoofdstuk heb je al kunnen lezen dat dit geen kwestie is van ‘een paar termen invullen en het programma schrijft wel’. Dan krijg je namelijk generieke teksten die geen meerwaarde bieden. En meerwaarde, dat is juist belangrijk. Jouw content moet waardevol zijn voor de doelgroep. Dus nee, je krijgt niet zomaar een Google penalty als je ChatGPT gebruikt voor SEO-teksten. Om een bruikbare SEO-tekst te krijgen, moet je echter wel weten wat je aan het doen bent. De juiste prompt opstellen, de inhoud verifiëren met andere bronnen (kom je toch nog aan het Googlen), stukken herschrijven etc.

Meer lezen: Google over het gebruik van AI generated content

Hoe wordt ChatGPT in online marketing gebruikt?

ChatGPT kan de online marketeer helpen op diverse vlakken. Zie het als een nieuwe, moderne machine. Om de machine te laten doen wat je wilt, moet je eerst weten wat je precies wilt. Vervolgens neemt de machine je delen van het werk uit handen. Het is een hulpmiddel, dat het mogelijk maakt om efficiënter te werken. 

Hulp bij teksten schrijven

Als copywriter moet je soms vele teksten over hetzelfde onderwerp schrijven. Je bent creatief en komt telkens weer met een nieuwe invalshoek. Maar er komt een moment dat je even een frisse blik nodig hebt. Op zo’n moment zou ChatGPT je in een nieuwe richting kunnen duwen.

Chatgpt Tekst Pvcvloeren BSMedia

ChatGPT kan copywriters helpen met:

 • Het vinden van nieuwe onderwerpen en invalshoeken;
 • Het bedenken van titels en tussenkopjes;
 • Het genereren van lijstjes (bijvoorbeeld voor- en nadelen);
 • Snel cijfers en feitjes opzoeken (let op: schattingen zijn prima, maar harde cijfers moet je verifiëren);
  chatgpt_smartphonegebruik-cijfers_BSMedia
 • Andere bewoordingen vinden. ChatGPT kan stukken tekst voor je herschrijven;
  chatgpt_smartphonegebruik-cijfers_BSMedia
 • Overall kan ChatGPT de copywriter tijd besparen en de creativiteit op gang helpen.

Hulp bij zoekwoordonderzoek

Aan het schrijven van SEO-teksten en opzetten van Google Ads-campagnes gaat uitgebreid zoekwoordonderzoek vooraf. We willen weten waar de doelgroep op zoekt en waarom. Hiervoor hebben we diverse tools tot onze beschikking, zoals de Google Ads Keyword Planner, die suggesties kunnen geven op ingevoerde zoektermen. ChatGPT kan gebruikt worden als uitbreiding hierop. De chatbot kan echter niet vertellen hoeveel er op de zoektermen wordt gezocht. Daarvoor moet je de gesuggereerde keywords weer invoeren in de Keyword Planner.

Chatgpt Zoekwoord Suggesties BSMedia

Hulp bij webdevelopment

ChatGPT kent zo’n beetje alle programmeer- en opmaaktalen. Zo ook de talen die gebruikt worden bij webdevelopment, zoals HTML, CSS, JavaScript en PHP. Daarnaast is het bekend met WordPress en vele andere CMS’en. 

Chatgpt Htmlcheck BSMedia

Webdevelopers kunnen ChatGPT als hulpmiddel gebruiken op diverse manieren, bijvoorbeeld:

 • Voor het verifiëren van code;
 • Voor het opsporen van fouten;
 • Voor het genereren van stukjes code;
 • Als naslagwerk (bv. “Hoe maak ik in WordPress een afbeelding kleiner?”).

Maakt ChatGPT je online marketingbureau overbodig?

We komen nog even terug op de hoofdvraag: maakt ChatGPT je online marketingbureau overbodig? Uiteraard denken wij van niet, en dat is meer dan wishful thinking. Je krijgt met ChatGPT vlot iets bruikbaars in handen, maar hebt nog steeds bepaalde kennis en vaardigheden nodig om er je doel mee te bereiken. Ook als je de juiste vragen weet te stellen en een pasklaar antwoord krijgt, moet je nog je weg zien te vinden in de wereld van online marketing.

Voorbeeld: stel, je laat ChatGPT een complete landingspagina voor je maken, inclusief HTML-code die je een op een naar je website over kan zetten. Alles wat erin staat klopt en je hebt de tekst zo aangepast dat deze bij jouw bedrijf past. Dan hebben we een aantal aanvullende vragen voor je:

 • Wat is een landingspagina en waar dient deze voor?
 • Hoe maak je een nieuwe landingspagina aan in je CMS?
 • Wat is een CMS?
 • Je hebt gelezen dat er interne links in de tekst moeten staan. Hoe, hoeveel, waarnaartoe …?
 • Ok, het is gelukt, maar de pagina is nog wat kaal. Hoe plaats je foto’s op de pagina?
 • Waar haal je deze foto’s vandaan? Mag je zomaar iedere foto gebruiken?
 • Hmm, de pagina laadt nu wel heel langzaam. Hoe verhelp je dat?
 • Hoe meet je het effect van je landingspagina?

Zo kunnen we nog wel even doorgaan. Je zult begrijpen wat we duidelijk willen maken. 

chatgpt_marketingbureau_BSMedia

Spreek een ervaren marketingadviseur

Toch maar je online marketing door een bureau laten doen?

Internetmarketingadviseurs BSMedia

Direct een adviseur spreken

Spreek vrijblijvend een van onze marketingadviseurs en krijg direct inzicht.

Geen enkele update van B&S Media meer missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.