Voorkom dode links

Het oplossen van de dode links is een van de eerste acties die wij oppakken bij een SEO traject. Maar wat zijn nou eigenlijk dode links, waarom moet u deze voorkomen en hoe kunt u dode links opsporen? In deze blog geven wij antwoord op deze vragen.

Wat zijn dode links?

Dode links worden ook wel gebroken links genoemd. Dit zijn links op uw website die linken naar webpagina’s of bestanden die offline zijn. Dit kunnen zowel interne als externe links zijn. Als je op een dode link klikt, dan krijg je in veel gevallen een 404 pagina te zien:

404 pagina

Dode links kunnen op verschillende manier ontstaan. In veel gevallen werkte de link eerst wel, maar na verloop van tijd niet meer. Dit kan het gevolg zijn van het verwijderen van een pagina, het aanpassen van de URL, of het offline gaan van een volledige website. Een dode link kan echter ook ontstaan doordat de URL verkeerd is ingevoerd bij het plaatsen.

Waarom moet u dode links voorkomen?

Om verschillende redenen is het belangrijk om dode links te voorkomen. Allereerst werkt het voor de gebruikerservaring natuurlijk niet positief als er een foutmelding komt wanneer de bezoeker op een link klikt. Hierdoor is de bezoeker eerder geneigd om de website weg te klikken.

Daarnaast zal Google uw website minder hoog laten ranken als u veel dode links op uw website hebt staan. Google vindt het namelijk belangrijk dat de gebruiker actuele informatie krijgt te zien. Dode links zijn voor Google een indicatie dat de informatie op de pagina niet meer actueel is. Alle reden dus om de dode links uit uw website te halen!

Hoe kunt u dode links opsporen?

Op verschillende manieren kunt u de dode links opsporen. Hiervoor zijn er meerdere handige (online) tools. Een goed voorbeeld hiervan is Brokenlinkcheck.com. Ook kunt u hiervoor Google Search Console (Google Webmaster Tools) gebruiken. Zelf maken wij ook gebruik van Raven. Dit is een betaald, maar zeer effectief programma om dode links op te sporen.

Heeft u te maken met een groot aantal dode links op uw website en wilt u deze laten oplossen? Onze specialisten helpen u graag. Neem contact met ons op.

Geen enkele update van B&S Media meer missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.