Waarom afbeeldingen SEO optimaliseren?

Al heel wat bedrijven proberen hun website te optimaliseren om zodoende meer bezoekers naar hun website te trekken. Maar het optimaliseren van afbeeldingen wordt vaak vergeten. Bij iedereen is het wel bekend dat er pas bezoekers op een website komen als de website ook daadwerkelijk gevonden wordt in de zoekmachines. Maar veel website beheerders zijn niet op de hoogte van het feit dat ze ook bezoekers via afbeeldingen naar hun website kunnen trekken. Wilt u dat uw website nog beter scoort in de zoekmachines? Optimaliseer dan ook uw afbeeldingen!

Afbeelding optimaliseren voor Google

Op website wordt content geoptimaliseerd om zodoende hoger te scoren in Google. Maar het is belangrijk om niet te vergeten dat ook afbeeldingen een belangrijke rol spelen voor een goede SEO. Goede tekst is natuurlijk belangrijk. Maar Google hecht steeds meer waarde aan content die rijk en waardevol is. Naast tekst wil Google ook graag filmpjes, afbeeldingen en audiobestanden op pagina’s en in artikelen zien. Even een plaatje toevoegen is dan vaak genoeg denken mensen, maar zo gemakkelijk is dat niet. Er moet nog wel wat gedaan worden om de afbeelding SEO te optimaliseren. Mensen die zoeken op bepaalde trefwoorden zien vaak ook afbeeldingen terug komen in de zoekresultaten. Zie hieronder het voorbeeld waar gezocht is op ‘karamel’.

Voorbeeld karamel seo afbeelding optimalisatie

Hoe afbeeldingen SEO optimaliseren?

Maar hoe kunt u nu afbeeldingen optimaliseren om ze hoog in de zoekresultaten terug te laten komen? Allereerst moet dan de bestandsnaam van afbeeldingen aangepast worden. Vaak laten website beheerders de standaardnaam van de afbeelding staan. De afbeelding heet dan bijvoorbeeld img3446CANON.jpg. Het is erg gemakkelijk om de bestandsnaam te veranderen. Maak deze dan ook zo specifiek mogelijk. Heeft u een website over snoepgoed en heeft u een afbeelding van een karamelsnoepje? Noem uw afbeelding dan karamelsnoepje.jpg. Maar naast de titel moet ook de ALT-tag worden geoptimaliseerd. Deze tag is het meest relevant voor Google. Hier moet een goede beschrijving van de afbeeldingen worden ingevuld. Om terug te komen op het voorbeeld van karamel, zou voor de de karamel afbeelding ‘Karamel snoep kopen’ een goede alt-tag zijn. Alleen ‘Karamel’ is niet voldoende. Dat is namelijk niet specifiek genoeg. Google moet informatie krijgen over de afbeelding.

U kunt de volgende HTML-code gebruiken voor uw afbeelding: <img scr= “Bestandsnaam.jpg” alt=”Omschrijving van de afbeelding”>.

Op de plek van “Bestandsnaam” vult u de naam van de afbeelding in. Dus bijvoorbeeld “karamelsnoep”. Op de plek van de “omschrijving van de afbeelding” vult u “Karamelsnoep kopen” in. U kunt een afbeelding ook nog een title meegeven. Wanneer bezoekers dan met hun muis over de afbeelding heen gaan, verschijnt er een klein venstertje met daarin de titel van de afbeelding.

In de HTML-code ziet dit er als volgt uit:
<img scr= “karamelsnoep.jpg” alt=”Karamelsnoep kopen” title= “Karamelsnoepjes”>

Afbeelding grootte

Als laatste is de grootte van de afbeeldingen ook van belang voor SEO. Grote afbeeldingen hebben een lange laadtijd en dat zal uw website dan ook vertragen. Een lange laadtijd van de website komt uw SEO niet ten goede. Maak afbeelding dus precies zo groot als ze moeten worden weergegeven. Pas niet alleen de weergave aan, maar verklein ook daadwerkelijk de afbeeldingen. Daarnaast is het aan te raden om afbeeldingen te comprimeren voor online gebruik. Sla de afbeelding op als ‘Save voor web’. Denk ook aan het juiste formaat . Kies voor .jpg voor foto’s, voor .gif lijnafbeeldingen en .png voor afbeeldingen.

Afbeelding in WordPress

Maakt u gebruik van het CMS-systeem WordPress? Dan kunt u heel gemakkelijk al deze metadata voor uw afbeelding invullen. Wanneer u media toevoegt aan uw website, heeft in het uploadscherm al de mogelijkheid om de afbeelding een titel en een alt-tag mee te geven. Zo hoeft u dus geen code te plaatsen. U hoeft slechts de velden die rechts naast de afbeelding open staan, in te vullen.

Conclusie

Wanneer u dus nog meer bezoekers naar uw website wilt trekken en u zich wil onderscheiden van de concurrentie, is het aan te raden om afbeeldingen SEO te optimaliseren. Daarmee maakt u uw website nog beter vindbaar en zullen mensen eerder bij u uitkomen.

Geen enkele update van B&S Media meer missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.