Wat is cache?

Cache verwijst naar een tijdelijke opslagplaats waarin kopieën van gegevens of informatie worden bewaard om snellere toegang en hergebruik mogelijk te maken. Het doel van caching is om de prestaties en de efficiëntie van computersystemen, applicaties en websites te verbeteren door het verminderen van de tijd en middelen die nodig zijn om dezelfde gegevens opnieuw op te halen of te genereren.

Versnelde laadtijd

Wanneer je bijvoorbeeld een webpagina bezoekt, worden bepaalde onderdelen van die pagina zoals afbeeldingen, CSS-stijlen en scripts opgeslagen in de cache van je browser. Als je later dezelfde pagina opnieuw bezoekt, hoeft de browser deze elementen niet opnieuw van de server te downloaden, omdat ze al in de cache zijn opgeslagen. Dit versnelt de laadtijd van de pagina.

Verschillende soorten caching

1. Browser Cache: Dit is de cache die wordt gebruikt door webbrowsers om statische elementen van websites zoals afbeeldingen, stijlen en scripts op te slaan. Dit helpt bij het versnellen van het laden van pagina’s bij volgende bezoeken.

2. Server Cache: Webserver caching houdt in dat de server kopieën van pagina’s of gegevens opslaat om snelle levering aan gebruikers mogelijk te maken. Dit kan worden bereikt via caching-plugins of serverconfiguraties.

3. Content Delivery Network (CDN) Cache: Een CDN slaat kopieën van inhoud op in meerdere locaties over de hele wereld, waardoor gebruikers de inhoud kunnen laden vanaf de dichtstbijzijnde server, wat de laadtijd vermindert.

4. Database Cache: Dit type caching wordt gebruikt om veelgebruikte databasequeryresultaten tijdelijk op te slaan, waardoor de responstijd van de applicatie wordt verkort.

5. Object Cache: Hierbij worden al berekende resultaten van functies of processen in het geheugen opgeslagen, zodat ze niet opnieuw hoeven te worden berekend bij herhaaldelijk gebruik.

Regelmatig vernieuwen

Hoewel caching de prestaties van systemen verbetert, kan het soms leiden tot verouderde informatie als de cache niet correct wordt beheerd. Daarom is het belangrijk om cache regelmatig te wissen of te vernieuwen, vooral wanneer er updates worden doorgevoerd op websites of applicaties.