Wat is .htaccess?

Het .htaccess-bestand is een tekstbestand dat je kunt gebruiken om de webserver waarop je website draait te configureren. Je vindt het meestal in de root – de hoofdmap – van je webserver. De instructies in het .htaccess-bestand hebben namelijk effect op alle onderliggende mappen. Het bestand wordt met name gebruikt voor het aanmaken van redirects en het aanpassen van URL’s. Ook kun je met het .htaccess-bestand bepaalde IP-adressen de toegang tot je website weigeren.

Het gebruik van het .htaccess-bestand

Wanneer je geen CMS gebruikt en 301-redirects met de hand moet instellen, gebruik je hiervoor het .htaccess-bestand. Dit doe je met behulp van de volgende code:

ErrorDocument 404 /nieuwe-404-pagina.html

Gebruik je een CMS zoals WordPress, dan kun je gemakkelijk gebruikmaken van één van de beschikbare plugins. Maak ook in dat geval naar eigen inzicht een nieuwe 404-pagina aan en selecteer deze pagina vervolgens in de betreffende plugin. Bij voorkeur zorg je er overigens tot slot voor dat deze pagina niet geïndexeerd wordt middels de meta tag “noindex”.

Wat kun je verder met het .htaccess-bestand?

Het aanmaken van redirects en het instellen van een persoonlijke 404-pagina zijn dus de twee voornaamste mogelijkheden die het .htaccess-bestand te bieden heeft. Maar het is nog op meerdere manieren te gebruiken. Zo kun je de URL’s van je website erin aanpassen, je website beveiligen (hiervoor is het oorspronkelijk bedoeld), IP-adressen blokkeren, ervoor zorgen dat je website op één hostnaam beschikbaar is, HTTP-verkeer naar HTTPS doorverwijzen en meer. We vertellen je er graag meer over!

Meer weten?

Wil je meer weten over wat het .htaccess-bestand te bieden heeft ? Neem dan vrijblijvend contact op met één van onze specialisten. Zij helpen je graag verder!

Neem contact op

Geen enkele update van B&S Media meer missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.