De bestandsgrootte van afbeeldingen verkleinen

Wanneer je eigenaar bent van een website of webshop, is de kans groot dat je gebruik maakt van afbeeldingen om het een en ander te visualiseren. Elke keer wanneer je een afbeelding plaatst op je website of webshop, neemt dit ruimte in op de server. Bezoekers van je website of webshop zullen de afbeelding automatisch downloaden wanneer zij zich op je website bevinden. Om de laadtijd van je website of webshop zo kort mogelijk te houden, is het belangrijk om afbeeldingen te optimaliseren. Daarnaast heeft een snelle laadtijd een positief effect op de vindbaarheid van je website in Google. In deze blog lichten wij een tool uit waarmee je afbeeldingen met enkele muisklikken kunt verkleinen!

De bestandsgrootte van een afbeelding

VoorbeeldEen autodealer plaatst een foto van een nieuwe auto op zijn website. Hij/zij let niet op de bestandsgrootte van de foto. Nadat de foto geüpload is, blijkt dat de afbeelding 2 MB groot is. Wanneer er één foto met deze bestandsgrootte op je website staat, is dit nog geen ramp. De meeste mensen beschikken immers over een snelle internetverbinding. Maar zijn er tientallen afbeeldingen met een dergelijke bestandsgrootte aanwezig op de website/shop, dan kan dit een negatief gevolg hebben voor je online vindbaarheid in Google.

Google draait namelijk volledig om gebruiksgemak. De klant van Google is de zoeker. Als de zoeker websites te zien krijgt, die langzaam blijken te laden is de ‘klant van Google’ ontevreden. Google zal je dus belonen wanneer je let op de bestandsgrootte van een afbeelding.

Een PNG afbeelding verkleinen

Stap 1: De eerste stap die je kunt nemen om de bestandsgrootte te verkleinen is door de afbeeldingen op te slaan voor web. Maak je gebruik van Photoshop voor het bewerken van je foto’s? Ga dan naar Bestand > Exporteren > Opslaan voor web.  Photoshop zal de bestandsgrootte van de afbeelding dan optimaliseren voor het web. Maak je gebruik van Paint? Kies dan voor de optie ‘Opslaan als’ en klik vervolgens op ‘Opslaan als PNG-afbeelding’.

Stap 2: Nadat de afbeelding is opgeslagen zoals in stap 1 beschreven, is er nog een stap die je kunt volgen om de bestandsgrootte positief te beïnvloeden. Dit doen we middels een online programma als Kraken.io, zie onderstaande afbeelding.

Afbeelding verkleinen met Kraken

Ga naar www.kraken.io, je krijgt dan bovenstaand scherm te zien. Kraken.io is er zowel in een betaalde als gratis versie. Je kunt gebruik maken van de betaalde versie, maar de gratis versie volstaat voor hetgeen wij willen doen. Klik op ‘Try Free Web Interface’. Je komt vervolgens in het volgende scherm terecht:

Bestandsgrootte png verkleinen

Klik op ‘Click to upload or drag-and-drop your images here’. Je krijgt nu de mogelijkheid om een afbeelding te selecteren. Selecteer de afbeelding die je wilt optimaliseren. Kraken zal vervolgens de afbeelding automatisch aanpassen, zonder kwaliteitsverlies. Als het optimaliseren klaar is, krijg je het volgende scherm te zien:

Afbeeldingsgrootte verkleinen kraken

Doordat je gebruik hebt gemaakt van Kraken.io is de afbeelding nu 20.80 kb in plaats van 53.73 kb. Een besparing van maar liefst 61.29%! Je kunt je wellicht voorstellen dat dit een groot effect heeft op de totale bestandsgrootte wanneer je alle afbeeldingen op je website optimaliseert.

Tip: Wist je dat het ook mogelijk is een hele map met afbeeldingen in één keer te optimaliseren? Je volgt bovenstaande stappen en selecteert alle afbeeldingen die je wilt optimaliseren. Als dit klaar is, klik je op ‘Download All Krakes Files in a ZIP archive’.

Meer weten?

Meer weten over de bestandsgrootte verkleinen van foto’s of wil je dit laten doen? Neem contact op met B&S Media Internetmarketing!

Geen enkele update van B&S Media meer missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.