Wanneer u de eigenaar bent van een website of webshop, is de kans groot dat u gebruik maakt van afbeeldingen om het een en ander te visualiseren. Elke keer wanneer u een afbeelding plaatst op uw website of webshop, neemt dit ruimte in op de server. Bezoekers van uw website of webshop zullen de afbeelding automatisch downloaden wanneer zij zich op uw website bevinden. Om de laadtijd van uw website of webshop zo kort mogelijk te houden, is het belangrijk afbeeldingen te optimaliseren. In deze blog een tool om dit met enkele muisklikken te doen.

De bestandsgrootte van een afbeelding

Voorbeeld. Een autodealer plaatst een foto van een nieuwe auto op zijn website. Hij/zij let niet op de bestandsgrootte. Nadat de foto geüpload is, blijkt dat de afbeelding 2 MB groot is. Wanneer er één foto is met deze bestandsgrootte, is dit nog geen ramp. De meeste mensen beschikken immers over een snelle internetverbinding. Maar, zijn er tientallen afbeeldingen met een dergelijke bestandsgrootte aanwezig op de website/shop, dan kan dit een negatief gevolg hebben voor de vindbaarheid.

Google draait namelijk volledig om gebruiksgemak. De klant van Google is de zoeker. Als de zoeker websites te zien krijgt, die sloom blijken te laden is de ‘klant van Google’ ontevreden. Google zal u dus belonen wanneer u let op de bestandsgrootte van een afbeelding.

Een afbeelding verkleinen zonder kwaliteitsverlies

Maakt u gebruik van Photoshop voor het bewerken van uw foto’s? Stap 1: De eerste stap die u kunt nemen om de bestandsgrootte te verkleinen is door de afbeeldingen ‘op te slaan voor web (.PNG)‘. Photoshop zal de afbeelding dan optimaliseren zonder kwaliteitsverlies. Maakt u gebruik van Paint? Kies voor de optie ‘opslaan als’ en klik vervolgens op ‘opslaan als PNG-afbeelding’. Stap 2: Nadat de afbeelding is opgeslagen via de optie ‘opslaan voor web’, is er nog een stap die u kunt volgen om de bestandsgrootte positief te beïnvloeden. Dit doen we middels een online programma als Kraken.io, zie onderstaande afbeelding.

afbeelding optimalisatie

Ga naar www.kraken.io, u krijgt bovenstaand scherm te zien. Kraken.io is er zowel in een betaalde als gratis versie. U kunt gebruik maken van de betaalde versie, maar de gratis versie volstaat voor hetgeen wij willen doen. Klik op ‘Try Free Web Interface’. U komt vervolgens in het volgende scherm terecht:

afbeelding uploaden kraken

Klik op ‘Click to upload or drop individual images here’. U krijgt nu de mogelijkheid om een afbeelding te selecteren. Selecteer de afbeelding die u wilt optimaliseren. Kraken zal vervolgens de afbeelding automatisch aanpassen, zonder kwaliteitsverlies. Als het optimaliseren klaar is, krijgt u het volgende scherm te zien:

afbeelding bestandsgrootte verkleinen

Doordat u gebruik heeft gemaakt van Kraken.io is de afbeelding nu 36,10 kb in plaats van 102,60 kb. Een besparing van maar liefst 64.82%! U kunt zich wellicht voorstellen dat dit een groot effect heeft op de totale bestandsgrootte wanneer u alle afbeeldingen optimaliseert!

Tip: Wist u dat het ook mogelijk is een hele map met afbeeldingen in één keer te optimaliseren? U volgt bovenstaande stappen en selecteert alle afbeeldingen die u wilt optimaliseren. Als dit klaar is, klikt u op ‘Download All Krakes Files in a ZIP archive’.

Wilt u meer weten over het optimaliseren van afbeeldingen of wilt u dit laten doen? Neem contact op met B&S Media!