Wat is linkbuilding en waarom is het zo belangrijk?

Linkbuilding, je hebt er misschien wel eens van gehoord. Het is een belangrijke factor voor websites om hoog te scoren in Google. Het is onderdeel van zoekmachine optimalisatie (SEO). In deze blog gaan we je uitleggen wat linkbuilding is, wat het belang is van een goed linkprofiel en hoe je voor een goed linkprofiel zorgt. Daarnaast geven we ook nog een aantal praktische linkbuilding tips.

Hulp nodig? Neem gerust contact met ons op!

Neem contact op

Wat is linkbuilding precies?

Linkbuilding is een methode om websites hoger in Google te krijgen. Allereerst gaan we de interne linkbuilding uitleggen. Het is namelijk erg belangrijk dat bezoekers gemakkelijk kunnen navigeren op je website. De linkstructuur moet daarom in orde zijn. Een bezoeker moet gemakkelijk van de homepagina naar andere pagina’s kunnen. Daarnaast kun je door middel van interne linkbuilding op je website, een bepaalde pagina meer waarde toekennen. Is de homepagina de belangrijkste pagina van je website? Plaats dan linkjes naar de homepagina op je onderliggende pagina’s. Google zal dit signaal oppikken en meer waarde toekennen aan je homepagina.

Naast interne linkbuilding is er de externe linkbuilding. Om hoger in Google te komen, heeft je website autoriteit nodig. Dit bouw je op door te linkbuilden. Simpel gezegd is dit het verkrijgen van links op relevante websites die verwijzen naar jouw website. 
Mensen denken nog wel eens; hoe meer links naar de website, hoe beter dit is voor Google. Dit is niet waar. Het gaat namelijk om de kwaliteit van de links. Des te hoger de kwaliteit van de link is, des te waardevoller dit is voor Google. Google ziet elke link naar jouw website als een stem. En hoe meer autoriteit de stem heeft, hoe waardevoller de link is. Een link van NU.nl is bijvoorbeeld veel waardevoller dan een link van de website van de plaatselijke bakker. NU.nl is immers een autoriteit op internet. We snappen dat het lastig is om een linkje van NU.nl te krijgen, maar er zijn genoeg kwalitatieve alternatieven!

Een goed linkprofiel opbouwen

Het is dus belangrijk om een goed linkprofiel op te bouwen. Maar wat is een goed linkprofiel? Een goed linkprofiel bevat allerlei verschillende links naar een website. Links vanaf zakelijke websites, vanaf partnerwebsites, vanaf social media, linkjes vanaf startpagina’s en ga zo maar door. Daarnaast is ook de ankertekst van belang. Dit is het stukje tekst waaraan de link gekoppeld is. Om het linkbuilden zo natuurlijk mogelijk te houden is het belangrijk dat er diversiteit in de ankertekst zit. Link je bijvoorbeeld naar een pagina waar schoenen gekocht kunnen worden? Kies dan voor verschillende ankerteksten zoals ‘schoenen’, ‘schoenen kopen’ maar ook bijvoorbeeld de bedrijfsnaam.

Linkbuilding tips

Ga je actief bezig met linkbuilding? Dan kun je natuurlijk wel wat tips gebruiken. Want het klinkt natuurlijk allemaal wel gemakkelijk, maar hoe komt je nu aan de links? Wij geven een aantal tips die je kunt gebruiken als je gaat linkbuilden.

Tip 1: Vraag partners om een link naar je website

Veel bedrijven werken samen met zogeheten partners. Vraag aan deze partners of ze op hun website een linkje naar jouw website willen plaatsen. Dat is een gemakkelijke manier om linkjes naar je website te vergaren.

Tip 2: Ga bloggen

Anno 2018 mag een blog niet meer op je website ontbreken. Andere websites kunnen dan immers verwijzen naar jouw website waar de blog op staat en ook kun je de blog delen op social media. Elke link naar je website is er immers weer één. Op deze manier zorg je ook voor een divers linkprofiel.

Tip 3: Meld je bedrijf aan bij (gratis) online bedrijvengidsen

Bedrijvengidsen zijn een ideaal middel om in te zetten voor linkbuilding. Om je alvast op weg te helpen, hieronder een aantal bedrijvengidsen waar jij je bedrijf gratis kunt aanmelden:

  • Allebedrijvenin
  • Openingstijden.nl
  • Yelp
  • Mercuriusgids
  • NederlandinBedrijf

Tip 4: Vraag links aan bij relevante startpagina’s

Op het internet zijn tal van startpagina’s te vinden. Meld je website aan bij relevante startpagina’s. Dit kan in veel gevallen gratis. Kwalitatief goede startpagina’s krijgen nog altijd flink wat waarde van Google. Ook dit is een eenvoudige manier om te linkbuilden.

Tip 5: Schrijft gastblogs voor externe websites

Een andere manier om links naar je website te verzamelen is gastbloggen. Met een gastblog deel jij je expertise op een externe website in ruil voor een link. Deze vorm van linkbuilding is behoorlijk tijdrovend, maar zeer effectief als het je lukt.

Linkbuilding hulp nodig?

Heb je hulp nodig bij linkbuilden of wil je meer weten? De internet marketing specialisten van B&S Media helpen je graag. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op!

Geen enkele update van B&S Media meer missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.