Wat is zoekwoorddichtheid?

De zoekwoorddichtheid zegt iets over de mate waarin een bepaald zoekwoord terugkomt op een pagina/in een tekst. Het is belangrijk dat dit overeenkomt met het totale aantal woorden. Zoekwoorddichtheid wordt ook wel keyword density genoemd, en gebruikt voor SEO (Search Engine Optimization). 

Waarom wordt zoekwoorddichtheid gecheckt?

Als je beter gevonden wilt worden op een bepaald zoekwoord, dan is het belangrijk dat dit zoekwoord ook terugkomt in de tekst. Anders kan Google immers niet bepalen waar de tekst of pagina over gaat. Hierdoor is de kans klein dat je überhaupt rankt op het door jou gekozen zoekwoord. Hoe Vaak je het zoekwoord laat terugkomen is van groot belang. Te weinig zorgt dus veelal voor lagere rankings, te veel komt spammy over waardoor de rankings ook niet stijgen. 

Het is dus belangrijk dat je het zoekwoord een juist aantal keren in de tekst verwerkt. Daar is de zoekwoorddichtheid voor: op deze manier kun je bepalen of jouw tekst een goede zoekwoorddichtheid heeft.

Wat is een goede zoekwoorddichtheid?

Wat een goede zoekwoorddichtheid is, daar zijn de opvattingen over verdeeld. Waar iedereen het wel over eens is: niet te laag en niet te hoog. Met een keyword density van 2% tot 4% zit je in de meeste gevallen goed. Bij een zeer concurrerend zoekwoord kun je bijvoorbeeld 4% aanhouden, terwijl je bij een regionaal zoekwoord met 2% vaak wel goed zit. 

MAAR:

Staar je niet blind op de keyword density. Google vindt het tegenwoordig erg belangrijk dat de tekst goed leesbaar is en relevante informatie bevat. Laat dat altijd je eerste uitgangspunt zijn als je schrijft. Verwerk de zoekwoorden eerst zonder rekening te houden met de zoekwoorddichtheid, en kijk daarna wat de dichtheid is. 

Hoe bereken je de zoekwoorddichtheid van een tekst?

Zoekwoorddichtheid wordt veelal uitgedrukt in een percentage: het aantal keren dat het zoekwoord voorkomt delen door het totale aantal woorden op de pagina, vermenigvuldigd met 100.

Stel je hebt een tekst geschreven van 350 woorden. Dan wil je dat het zoekwoord er minimaal (2%) 7 keer in terugkomt.

350 x 0,02 = 7

Het zoekwoord kan maximaal 4% van het totaal aantal woorden voorkomen. Bij een tekst van 350 woorden krijg je dan de volgende som:

350 x 0,04 = 14

Verwerk je het zoekwoord tussen de 7 en 14 keer in de tekst, dan zit je goed. 

Hulp nodig?

Hulp nodig bij het schrijven van teksten met een goede zoekwoorddichtheid? Vraag een vrijblijvende offerte aan of neem contact met ons op. Onze content specialisten helpen je graag verder!

Neem contact op

Geen enkele update van B&S Media meer missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.