Google Bard gelanceerd in Nederland

Google Bard is sinds 13 juli ook beschikbaar in Nederland. De chatbot is ontwikkeld door Google AI en is getraind op een enorme dataset van tekst en code. Bard kan tekst genereren, talen vertalen, verschillende creatieve tekstformaten schrijven en je vragen op een informatieve manier beantwoorden. Het is een alternatief voor ChatGPT. B&S Media Internetmarketing ging voor jou op onderzoek uit. In dit blog lees je dan ook wat je allemaal met Google Bard kunt en wat het verschil is met ChatGPT.

Google Bard gelanceerd in Nederland

Wat is Google Bard precies?

Google Bard is een groot taalmodel chatbot, ook wel een conversationele AI of chatbot genoemd, die getraind is om informatief en uitgebreid te zijn. Bard is getraind op een enorme dataset van tekst en code, en kan communiceren en mensachtige tekst genereren als antwoord op een breed scala aan prompts en vragen.

Wat kun je ermee?

Met Google Bard kun je een breed scala aan taken uitvoeren, waaronder:

  • Vragen beantwoorden over een breed scala aan onderwerpen
  • Tekst genereren in verschillende creatieve formaten, zoals gedichten, code, scripts, muziekstukken, e-mail, brieven, enz.
  • Talen vertalen
  • Samenvatten van tekst
  • Schrijven van verschillende soorten creatieve inhoud

Je hebt daarvoor wel een Google-account nodig. Google Bard is ook beschikbaar in een app. 

Waarom duurde het langer voordat Google Bard in Nederland kwam?

Google Bard werd in 2021 gelanceerd in de Verenigde Staten, maar kwam pas in 2023 naar Nederland. Dit komt omdat Google eerst wilde zorgen dat Bard goed werkte in het Nederlands en dat het aan de Europese en Nederlandse wet- en regelgeving voldeed.

Hoe gaat Google Bard om met persoonlijke gegevens?

Google Bard verzamelt jouw gesprekken, jouw locatie, jouw feedback en gebruiksgegevens. Gesprekken kunnen maximaal 3 jaar worden bewaard, maar dit staat standaard ingesteld op 18 maanden. De lengte hiervan kun je aanpassen bij ‘Bard Activiteit’ en is ook in te stellen op 3 maanden.

Wat is het verschil tussen Google Bard en ChatGPT?

Google Bard en ChatGPT zijn beide grote taalmodel chatbots, maar er zijn enkele belangrijke verschillen tussen de twee. Google Bard is getraind op een veel grotere dataset van tekst en code dan ChatGPT, waardoor het een breder scala aan taken kan uitvoeren en meer informatieve en uitgebreide antwoorden kan geven. Daarnaast is Google Bard nog volop in ontwikkeling, waardoor het steeds beter wordt. Naast lezen kun je de gegeven antwoorden ook beluisteren in Google Bard. Ook is het mogelijk je prompt aan te passen bij deze nieuwe chatbot.

In de Engelse versie zijn nog meer functies beschikbaar zoals het uploaden van een afbeelding om vervolgens een vraag erover te kunnen stellen en je kunt in de Engelse versie antwoorden simpel herformuleren met het geven van een snelle opdracht. Denk hierbij aan eenvoudig, lang, kort, professioneel en informeel. Deze functies zullen met enige tijd ook in de Nederlandse versie worden uitgerold.

Waarom Google Bard gebruiken?

Google Bard is een krachtig hulpmiddel dat je op verschillende manieren kunt gebruiken. Het is nog volop in ontwikkeling, maar het heeft al veel te bieden. Als je een chatbot zoekt die je kan helpen met je taken, dan is Google Bard een goede keuze.

Geen enkele update van B&S Media meer missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.