Liever direct contact? Bel of mail ons!
Website sneller maken
Lange laadtijden zorgen voor klant- en omzetverlies. Wij geven je tips om de snelheid van jouw website te verbeteren!
Wij helpen je graag bij het sneller maken van je site. Neem contact op voor een adviesgesprek!
In een tijd waarin veel mensen ongeduldig zijn én je website grotendeels via een smartphone bezoeken, is het belangrijk om een optimale laadsnelheid te hebben. Heb je dat niet? Dan is de kans groot dat de bezoeker jouw website weer wegklikt.
Andersom geldt dat een snellere website gunstig is voor de portemonnee. Google heeft berekend dat wanneer de laadtijd slechts met één seconde toeneemt, de kans op een conversie met 10% tot 20% stijgt. Reden genoeg om je website sneller te maken!
De voordelen voor jou:
- Hogere posities in Google
- Betere gebruikerservaring
- Minder websiteverlaters
- Verbeterde conversiepercentages
- Meer leads, klanten en omzet
- Betere customer lifetime value
Hoe snel laadt jouw website?
Er zijn verschillende manieren om te achterhalen hoe snel jouw website laadt. Tools als Google Analytics en Google Search Console beschikken over ingebouwde rapporten die je een globaal inzicht kunnen geven in de laadtijd van jouw website. Andere – niet door Google bedachte – tools zijn bijvoorbeeld GTMetrix en Pingdom. Veruit de meest populaire tool om de snelheid van een website te testen komt overigens ook uit de stal van Google: Google Pagespeed Insights. Het grote voordeel van deze gratis dienst is dat het direct een lijst met verbeterpunten laat zien, zodat je meteen aan de slag kan met optimaliseren van jouw websitesnelheid.
Ben je benieuwd of jouw website goed uit de test van Google Pagespeed komt? Vul via onderstaande tool de URL van jouw website in en klik op ‘Controleren’ om erachter te komen!
Belang van een snelle website
Een langzame website zorgt voor frustratie bij de bezoeker. Deze bezoeker klikt een te trage website weg en gaat op zoek naar een alternatief. Een zoekmachine als Google vindt het belangrijk om alleen websites in de zoekresultaten te tonen die snel laden. Sterker nog: de snelheid van jouw website is één van de factoren die Google jouw positie in de zoekresultaten helpt bepalen. En dat het een hot topic is voor Google, blijkt wel uit de recente Core Web Vitals update. Snelle en goede websites krijgen een flink voordeel in ranking en zichtbaarheid. Dat laatste zelfs letterlijk, aangezien Google websites van goede kwaliteit wil gaan markeren in de zoekresultaten. Belangrijk dus om de laadtijd van je website te verbeteren!
En dan even de cijfers. Er zijn namelijk verschillende onderzoeken die bovenstaand bevestigen. Zo stelt Google dat 53% van de mobiele gebruikers een website verlaat die langer dan drie seconden moet laden. En mocht je denken dat een luttele seconde langer wachten geen kwaad kan voor je business, dan heb je het mis. Bij Edubirdie ontdekten ze namelijk dat dit gemiddeld gezien leidt tot 11% minder paginaweergaven, een 16% lagere gebruikerstevredenheid en een 7% daling in conversies. Het optimaliseren en verbeteren van de laadtijd van je website levert je dus klanten op!
6 tips om je website sneller te maken
Scoort jouw website een score lager dan 80 op Google Pagespeed Insights? Dan is het zaak om de laadtijd van je website te optimaliseren. Gelukkig kun je zelf een aantal dingen doen om de snelheid van je website te verbeteren. Wij sommen een aantal tips voor je op.
Afbeeldingen
Het verkleinen van afbeeldingen is één van de makkelijkste manieren om de snelheid van jouw website te verbeteren. Grote afbeeldingen van een paar MB vergen veel tijd om te downloaden en vertragen jouw website onnodig. Er zijn verschillende tools en plugins waarmee je de bestandsgrootte al snel met 70% tot 80% verkleind. Dat is een gigantische boost voor jouw laadtijd!
Webhosting
Goede webhosting is ook essentieel voor een snelle website. De hostingprovider die je kiest, evenals het abonnement, bepaalt voor een belangrijk deel de prestaties van jouw website. Maar trekt jouw website maandelijks duizenden bezoekers en staat de beperkte bandbreedte van jouw hostingpakket dit niet toe? Dan zal dat de websitesnelheid negatief beïnvloeden.
Plugins
Populaire CMS systemen als WordPress kan je eindeloos uitbreiden met gratis plugins. Handig, wanneer je weinig tot geen verstand hebt van coderen. Er zit echter ook een keerzijde aan. Iedere plugin moet geladen worden, zodra jouw website wordt bezocht. Dat is van invloed op de reactietijd van de server. Beperk daarom het aantal plugins die je gebruikt voor jouw website en kies verstandig.
Cache
Caching is een handige manier om jouw website sneller te maken. In principe werkt cache als een tijdelijke opslagplaats, waarin onderdelen van jouw website worden opgeslagen in het geheugen. Zodra een bezoeker voor de tweede keer op jouw website komt, laadt hij daardoor veel sneller. Voor een CMS als WordPress is het verstandig om hiervoor wel een plugin te gebruiken.
Pingbacks
Pingbacks en trackbacks helpen om te bepalen of een link is geplaatst op een specifieke website. Als er heel veel van deze pingbacks en trackbacks binnenkomen, zorgt dat voor vertraging op je website. De server wordt dan extra belast. Goed om te weten is dat deze functie ook vaak wordt misbruikt voor spam- of DDoS-aanvallen en dus gevaarlijk kan zijn.
Broncode
Een zoekmachine als Google moet vaak al snel door honderden regels code ploegen, om een website te kunnen begrijpen en indexeren. Gelukkig kun je het de zoekmachine gemakkelijk maken door je broncode te verkleinen. Dit proces wordt minify genoemd. Hierdoor verwijder je onnodige ruimte en regels uit je code, waardoor er één compacte code wordt getoond.
Snellere website?
Het verbeteren van de laadtijd van jouw website vergt werk. Kun je daarbij de hulp gebruiken van een specialist in website optimalisatie?